Translate

vrijdag 10 juni 2016

Willem van Oranienbaum?

Voorbij  Dessau honkebonkten we het dorpje Oranienbaum binnen.
De Oost-Duitse erfenis van slecht onderhouden straten en stoepen wordt steeds meer voelbaar.
Kinderhoofdjes, ook nog onregelmatig gelegd en uit elkaar gereden, zijn een ware kwelling voor onze spaken. Geconcentreerd slalommend en bottenschuddend vorderen we maar langzaam door dorpjes.Voor een kruising controleer ik de kaart. Een fietser stopt en vraagt of hij ons kan helpen.
Hij wordt enthousiast als hij merkt dat we Nederlanders zijn en wijst op de grote villa waar we net voor staan. Daar woonde een Oranjetelg. Van Willem van Oranje! Zijn naam is verbonden met dit dorp! Wat een toeval. Hij grijpt in een tasje en pakt een tekening er uit van ene Henriette Catharina van Nassau - Oranien.
De begeisterde Oranienbürger ratelt uit zijn hoofd alle geschiedkundige feiten op die hij kan bedenken. Ik kan het niet bijhouden. Teveel.In ieder geval is hij de tekenaar van deze prent en hij wijst op de rechtse dame. Daar heeft hij het gezicht van zijn moeder in haar jonge jaren voor gebruikt. Catharina (1637 - 1708) is een nazaat, hoe heb ik niet begrepen, van onze Willem van Oranje.  (Moet ik nog eens googlen). Oranienbaum: zaad van onze royal family.
 

2 opmerkingen: